Mitä kasvipohjaisia proteiinilähteitä löytyy suosittujen ruokabloggareiden keittiöstä?
Tiinan blogista löytyy vinkkejä terveelliseen herkutteluun sekä arjen hyvinvointiin.
KIKHERNEISTÄ SUOLAISTA JA MAKEAA, NYHTIS & HÄRKIS MYÖS LAPSILLE Terveelliset Herkut -blogin Tiina nimeää suosikikseen kikherneet. "Olen tykästynyt kikherneiden monipuolisuuteen ja käyttötapoihin niin suolaisissa kuin makeissa jutuissa", hän perustelee.
Käyttövalmiista elintarvikkeista Tiina valitsee koko kansan tutut suosikit: "Nyhtökauraa ja härkistä tulee käytettyä eniten. Ovat helppoja ja nopeita valmistaa ja niillä saa todella helposti korvattua lihan ja jauhelihan resepteissä ja ne maistuvat myös lapselle. Nyhtiksestä voi valmistaa myös maukkaan levitteen leivän päälle", Tiina neuvoo.
Antin blogista löytyy sekä nopeaa ja helppoa ruokaa arkipäiviin, että hidasta fiilistelyä viikonloppuihin ja juhlapäiviin.
LINSSIT SELLAISENAAN TAI LISUKKEENA, HÄRKIKSESSÄ PARAS MAKU Kamera ja Kauha -blogin Antti pitää eniten linsseistä, etenkin punaisista linsseistä. "Niitä on helppo lisätä moniin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin ja kastikkeisiin tuomaan lisää ruokaisuutta ja proteiinia. Linssit maistuvat hyvin sellaisenaan sekä osana liha- ja kasvisruokia", hän täsmentää. Kasviproteiinituotteista Antti valitsee Härkiksen. "Se on maukkain vaihtoehto."
Ruokablogin lisäksi ravitsemustieteilijä Charlottaa työllistävät ruokakurssit.
PENSASPAPUJA OMALTA KASVIMAALTA, SOIJAROUHEESSA HYVÄ SÄILYVYYS Ruokailo-blogista tunnetun Charlotan suosikkiraaka-aine löytyy omalta kasvimaalta. "Kiehautan pensaspavut nopeasti ja tarjoilen sellaisenaan tummansinisen Keijun, suolaripauksen ja joskus valkosipulimurskan kanssa", hän kertoo.
Koska pensaspapujen sesonki on vain alkusyksystä, toinen suosikki ovat punaiset linssit. "Niiden käyttäminen on todella helppoa, nopeaa ja vaivatonta kiireisessäkin arjessa."
Myös vanha tuttu soijarouhe saa äänen Charlotalta sen säilyvyyden ja monikäyttöisyyden vuoksi.
Hannan resepteissä maistuvat Aasia ja ruokatrendit mutta myös sesonki- ja perinneruoat.
"OLEN KIKHERNEIDEN SUURKULUTTAJA!" Hannan Soppa -blogin resepteissä ei pihistellä kikherneitä. "Ne sopivat niin moneen – hummukseen, salaatteihin, keittoihin ja kaikenmaailman patoihin. Lisäksi purkkikikherneiden liemestä, aquafabasta, voi taikoa vaikka mitä", Hanna vinkkaa.
Kasviproteiinituotteista Hanna valitsee nyhtökauran: "Siinä viehättää hyvä maku, napakka purutuntuma ja mainio ravintoainesisältö", hän pohtii.
Alexander tunnustautuu kulinaristiksi, joka samalla uskoo, että ruoalla on suuri merkitys fyysiseen hyvinvointiin.
RUSKEISSA JA VIHREISSÄ LINSSEISSÄ PARAS MAKU ”Suosikkiraaka-aineitani ovat ruskea ja vihreä linssi”, kertoo Aitoa Arkiruokaa -blogin Alexander. ”Ne pysyvät hyvin koossa ja niissä on hyvin makua, eivätkä vaadi pitkää liottamista”, ammattikokkina työskentelevä Alexander jatkaa. Linssit sopivat esimerkiksi Lähi-idän ruokiin, pitkään haudutettaviin uuniruokiin sekä pastan kanssa.
Alexander suosii omissa resepteissään käsittelemättömiä raaka-aineita, mutta hän myötää, että markkinoille tulleet kasviproteiiniuutuudet ovat erinomainen keino helpottaa kokkausta, jos haluaa kokeilla kasvipohjaisia aterioita. Käyttövalmiista elintarvikkeista Härkis on hänen suosikkinsa.