www.kasviproteiini.fi
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys

23.7.2015

Vaihtelua proteiinilähteisiin kasviproteiineilla

Mitä tapahtuu treenille, jos liha-hera-maitorahka –setti vaihdetaan silloin tällöin kasviproteiineihin?
Lihastohtori ja muut treeni- ja ravitsemusasiantuntijat vastaavat.
Picture
Nykyisin moni pyrkii syömään kasvispainotteisesti ja vähentämään eläinkunnan tuotteiden kulutusta ilman tavoitetta ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi.  Mitä tallainen ruokavaliomuutos tarkoittaa lihasten ja treenin kannalta? Syntyykö haittaa, jos vaihtaa eläinperäiset proteiinit silloin tällöin kasviproteiineihin?

Vastaus on yksinkertainen: ei.  Jos ruokavalioon kuuluu myös eläinkunnan tuotteita, ei yksittäisiä aterioita tarvitse miettiä. ”Tällöin ei ole tarvetta esimerkiksi kreatiinilisälle”, neuvoo Juha Hulmi, paremmin Lihastohtorina tunnettu dosentti ja LitT.

”Ei vaikuta mitenkään. Ei proteiinilähteitä tarvitse joka suupalalla ajatella”, toteaa puolestaan ravitsemusterapeutti, TtM Jan Verho ja muistuttaa, että myöskään kasvisten terveyshyödyt eivät toteudu ensimmäisestä kasviproteiiniannoksesta. ”Ne tulevat vasta pitkän ajan kuluessa”.

Jan Verhon mukaan proteiinien saannissa tärkeintä on huolehtia niin sanotusti isoista asioista. ”Proteiinin riittävästä määrästä ja ajoituksesta, eli että proteiinia saa pitkin päivää”.

Jos siis syö sekaruokaa, mutta haluaa muokata ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi, kasviproteiinit toimivat proteiinilähteinä siinä missä liha-maito-kananmuna –kolminaisuuskin ilman sen suurempaa stressiä ja suunnittelua. Ja terveysvaikutukset odottavat sitten myöhemmällä iällä. Jos puolestaan noudattaa täydellistä vegaanidieettiä, jossa ei käytetä lainkaan mitään eläinkunnan tuotteita, vaaditaan enemmän suunnitelmallisuutta.
KOKEILE NÄITÄ KASVIPROTEIINEJA

1. Proteiinijauheet:
riisi-, herne-, soija-, ja hamppuproteiini.
2. Palkokasvit:
linssit, kikherneet, herneet ja pavut, esim. härkäpapu.
3. Pähkinät: esim. maapähkinä.
4. Viljat: esim. kvinoa, tattari, kaura.
5. Nyhtökaura, Härkis

KASVIPROTEIINIEN MIINUKSET

1. Eläinproteiinista imeytyy 90%, kasviproteiinista noin 70-80%.
2. Yksittäisessä kasviksessa ei yleensä ole optimimäärää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. 
Proteiinivalmisteissa
puutteet on korjattu. Myös nyhtökauran aminohappoprofiili on täydellinen.
VIISI SYYTÄ KOKEILLA KASVIPROTEIINEJA

1. Vaihtelu
2. Edullinen hinta
3. Maidottomuus, jos vatsa ei kestä lehmänmaitoa
4. Kasvisten terveysvaikutukset
5. Eettiset ja ekologiset syyt
PROTEIINIJAUHEISSA PARAS IMEYTYVYYS
Juha Hulmi suosittelee palkokasveja, idätettyä riisiproteiinia sekä herneproteiinia. Hulmi pitää myös pähkinöitä hyvänä proteiinilähteenä. Jan Verho on samoilla linjoilla, ja muistuttaa samalla, että proteiini imeytyy paremmin juuri proteiinijauheista, ei raaoista kasviksista. Samaa pätee myös eläinkunnan tuotteisiin.

”Jos haluaa pitää kokonaisia kasvispäiviä, kannattaa yhdistää viljoja ja palkokasveja”, Hulmi vinkkaa. Näin saadaan kasviproteiineista täydellinen aminohappokoostumus. Hulmi myös heittää ehdotuksena, että kaikista kovimpana treenipäivänä voisi käyttää eläinproteiineja ja kevyempi treenipäivä voi puolestaan olla vegepäivä.
HERAA MYYDÄÄN ENITEN, NYKYISET KASVIPROTEIINIT MYÖS LAADUKKAITA
Proteiinilisiä valmistetaan eri raaka-aineista, mutta yksi on ylitse muiden. ”Lisäravinteiden myynnissä on kausivaihtelua, mutta heraproteiinia myydään ylivoimaisesti eniten”, kertoo myynti- ja tuotekehityspäällikkö Jani Kauhanen Finnmaxilta. 

Kauhanen selittää heran suosiota sen täydellisellä aminohappokoostumuksella, mutta kertoo, että myös kasviproteiinivalmisteiden kategoriassa tapahtuu kokoajan. Hän näkee, että eri kasviproteiinilähteistä koostetut sekoitukset voivat olla kiinnostavia tulevaisuudessa.

Jan Verho puolestaan arvioi heran suosion perustuvan myös käytettävyyteen, makuun ja tottumukseen.  Esimerkiksi nykyinen riisiproteiini on hänen mukaansa aminohappokoostumukseltaan käytännössä samanveroinen kuin hera, kunhan annoskoko on riittävän suuri.   
LUE MYÖS:
  • Näin valitset proteiinilisät.
  • Kuusi helppoa tapaa käyttää kasviproteiineja.
  • Kasviproteiinien lähteet.
Picture
LUE LISÄÄ
VEGAANIURHEILUSTA
Vegan Fitness
Vegaaniliitto
Vegan Body Building
SUUNNITTELETKO VEGAANIRUOKAVALIOTA?
Lue Juha Hulmin artikkeli, jossa vertaillaan sekasyöjän ja kasvissyöjän ruokavaliota, sekä annetaan vinkkejä ilman eläinkunnan tuotteita treenaavalle.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys