25.8.2015
Terveellisimmät kasviproteiinit
Kasviproteiineja lisätään lautaselle monesti terveyssyistä. Kysyimme Leena Putkoselta, mitkä ovat kaikkein terveellisimmät kasvikunnan proteiinilähteet.
![]() ”Terveellisin kasviproteiini on se, jota tosiasiassa alat käyttää”, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
”Kasviproteiinien erot ravintoainenäkökulmasta ovat niin pieniä, että eroa ei juuri synny”, hän jatkaa. Asiakastyössään Putkonen on havainnut, että tieto ja osaaminen kasviproteiineista on monesti vähäistä. Siksi hän haluaa tarjota yksinkertaisia ja käytännönläheisiä ratkaisuja, joita on helppo noudattaa. ”On ihan sama mitä sanon, jos ohjeet eivät siirry käytäntöön”. Leena Putkosen TOP5-listalta löytyykin ennen kaikkea helppoja kasviproteiinilähteitä. LEENAN TOP5-lista
![]() 1. TOFU - tuttu ja helposti saatavissa
Soijapavusta valmistettava tofu on helppokäyttöinen ja helposti saatavissa oleva proteiinilähde. Tofu on vatsaystävällistä ruokaa ja siinä on hyvin imeytyvää proteiinia tiiviissä muodossa. Myös tempeh kuuluu samaan kategoriaan. Vinkki: aluksi voi olla hyvä ostaa valmiiksi marinoitua/maustettua tofua, jota on helppo käyttää vaikka sellaisenaan leivän päällä. Tofu sopii esimerkiksi curry- ja pataruokiin. 2. QUORN – helposti lähestyttävä Myös quornia on helppo lähestyä ja sitä on vaivatonta käyttää ruoanlaitossa. Maistuu sekä sekasyöjille, kasvispainotteista ruokavaliota noudattaville että kasvissyöjille, mutta ei vegaaneille, sillä se sisältää kananmunaa. 3. HAMPUNSIEMEN – mukana hyviä rasvoja Hampunsiemenen erinomaisuus liittyy hyviin rasvoihin ja kuituun, joita saa huomaamattaan proteiinin mukana. Vinkki: hampunsiemenen maku on melko voimakas, siksi sen käyttö suurina määränä voi olla haastavaa. Käytä siis hamppua pitkin päivää pieniä määriä esim. puurossa ja smoothiessa. Marjat peittävät hyvin voimakasta makua. Hampunsiemeniä on saatavana kokonaisina, rouheena ja jauheena. 4. MUSTAPAPU – hyvä maku ja koostumus Jos ei yleisesti pidä pavuista, kannattaa kokeilla mustapapua, jonka mausta ja koostumuksesta monet pitävät enemmän. Sopii erinomaisesti esimerkiksi riisin kanssa. Vinkki: osta esikäsiteltyjä papuja, jolloin liottaminen ja esikypsentäminen jäävät väliin. 5. KIKHERNE – monikäyttöinen ja helppo Monikäyttöinen palkokasvi, joka menee hyvin vaikkapa pihveihin, salaatteihin ja tahnoihin (hummuksen tuntevat kaikki). Kuuluu myös useisiin eri ruokakulttuureihin, joten tuttu raaka-aine ympäri maailmaa. Vinkki: jos ostat esikäsiteltyjä kikherneitä, hyödynnä myös kikherneen liemi, josta saa vatkaamalla ainekset esimerkiksi kasvipohjaiseen marenkiin. |
NELJÄ KASVIPROTEIINIEN TERVEYSHYÖTYÄ
1. Proteiinin mukana ei tule mitään terveydelle haitallista 2. Kuidut 3. Hyvät rasvat (pähkinät, siemenet) 4. Hyvät hiilihydraatit YHDISTELE KASVIPROTEIINEJA
Muista yhdistää eri kasviproteiineja saadaksesi kaikki tarvittavat aminohapot eli proteiinien valmistusaineet. Esimerkiksi viljan ja palkokasvien proteiinit täydentävät toisiaan. PALJONKO PROTEIINIA TARVITAAN PÄIVÄSSÄ?
Syö proteiinia jokaisella aterialla, pääaterioilla kämmenen kokoinen annos. KUUSI HELPPOA TAPAA KÄYTTÄÄ KASVIPROTEIINEJA.
Lue vinkit täältä. |