Mitä kasviproteiinit ovat?
Sekä eläin- että kasviperäisissä raaka-aineissa on proteiineja.
Lähes kaikissa kasviksissa on proteiinia, mutta usein vain vähän.
Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit, siemenet, pähkinät ja viljat.
Lähes kaikissa kasviksissa on proteiinia, mutta usein vain vähän.
Hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat palkokasvit, siemenet, pähkinät ja viljat.
PALKOKASVIT HERNE - HÄRKÄPAPU - KIDNEYPAPU - KIKHERNE - LINSSIT - MUSTAPAPU - SOIJAPAPU
PÄHKINÄT CASHEW - MANTELI - MAAPÄHKINÄ
SIEMENET AURINGONKUKANSIEMEN - CHIA-SIEMEN - HAMPPU - KURPITSANSIEMEN - PELLAVANSIEMEN
VILJAT KVINOA - TATTARI - RUIS - KAURA
PÄHKINÄT CASHEW - MANTELI - MAAPÄHKINÄ
SIEMENET AURINGONKUKANSIEMEN - CHIA-SIEMEN - HAMPPU - KURPITSANSIEMEN - PELLAVANSIEMEN
VILJAT KVINOA - TATTARI - RUIS - KAURA
Kasviproteiinituotteet
Nyhtökaura on kotimainen elintarvike, jonka raaka-aineita ovat kaura, härkäpapu ja herne. Nyhtökaura on ravintoarvoiltaan täydellinen proteiini.
Valmistaja: Gold&Green Foods. Härkis on myös suomalainen ruokainnovaatio, joka tekee kasviproteiinien käytöstä helppoa. Härkis valmistetaan härkäpavuista ja herneestä. Valmistaja: Verso Food. Oumph! on ruotsalainen soijapohjainen lihatuotteiden tapaan käytettävä kasviproteiini. Tuotetta löytyy useimmista isoista ruokakaupoista. Valmistaja: Oumph. Quorn-tuotteet on valmistettu mykoproteiinista (sieniproteiini). Tuotteissa on lihan maku, ulkonäkö ja koostumus, joten nekin sopivat hyvin ns. lihankorvikkeiksi. Valmistaja: Quorn. Tofu valmistetaan soijamaidosta juoksuttamalla. Tofua on saatavilla sekä kiinteänä että 'silken tofuna' pehmeämmässä muodossa - jälkimmäinen sopii etenkin leivontaan ja jälkiruokiin. Tofua löytyy lähes kaikista ruokakaupoista usean eri valmistajan erilaisina versioina. Aloittelijan kannattaa valita maustettu tuote. Valmistajia: Jalotofu, BlueDragon, So Fine, Taifun. Seitan valmistetaan vehnäproteiinista. Tuotetta voi valmistaa myös itse. Seitan-pohjaisia makkaroita ja muita jalosteita on tarjolla useimmissa ruokakaupoissa. Valmistajia: esim. Wheaty. Tempeh syntyy fermentoimalla esimerkiksi soijapavusta tai herneestä. Tuotetta löytyy pääasiassa erikoiskaupoista. Valmistajia: esim. Palkuainen. Kattava lista kaikista Suomessa myytävistä kasviproteiinivalmisteista täällä. |
Muita tapoja käyttää kasviproteiineja
KASVIMAIDOT
Kasvipohjaisia maitotuotteita käytetään lehmänmaitotuotteiden tapaan. Kasvimaitojen valikoima laajenee ja kehittyy kokoajan, ja tuotteita on saatavilla jo käytännössä kaikissa ruokakaupoissa. Tarjolla on perusmaitojen lisäksi jugurtteja, kermaa, rahkaa, jäätelöä ja erilaisia juustoja. Raaka-aineina käytetään useimmiten mantelia, soijaa, kauraa tai riisiä. Tuotteista on saatavilla makeutettuja, vitaminoituja, rasvattomia ja muita vastaavia versiota - aivan kuten tutuista lehmänmaitotuotteistakin. Tutustu Suomessa myytäviin kasvimaitotuotteisiin täällä. KASVIPOHJAISET LIHAT JA MAKKARAT Myös perinteisistä lihatuotteista ja -jalosteista valmistetaan kasvipohjaisia versioita, joilla on tarkoitus imitoida eläintuotteita. Tämän kategorian tuotteet kiinnostavat kuluttajia, jotka haluavat vähentää lihankulutusta esimerkiksi eettisistä syistä, mutta kaipaavat edelleen tuttuja lihatuotteita. Tarjolla olevat tuotteet vaihtelevat laatunsa ja käyttökokemuksensa puolesta massiivisesti. Suomessa myytäviin tuotteisiin voi tutustua täällä. Uusia lihaa korvaavia tuotteita tulee kokoajan markkinoille, ja jotkut valmistajat lupaavat tuotteiden olevan täysin verrattavissa lihaan maun, koostumuksen sekä ravintoarvojen puolesta. PUOLIVALMISTEET Kasviproteiineja voi hyödyntää ruoanlaitossa myös erilaisten puolivalmisteiden muodossa. Erilaiset jauheet, rouheet, tahnat ja esikypsennetyt, käyttövalmiit palkokasvit helpottavat ja nopeuttavat kokkausta merkittävästi. Kaupoista löytyy esimerkiksi härkäpapukuivatuotteita, hernerouhetta sekä papuja ja linssejä valmiiksi keitettynä, jolloin palkokasveja voidaan hyödyntää ilman liottamista ja muita esivalmisteluja. Valmistajia: esim. GoGreen, Verso Food, Milletti, Linseed. PROTEIINILISÄT JA -PATUKAT Suosituista proteiinilisistä löytyy luonnollisesti myös kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Kasvikunnan vastineet heralle ja muille eläinperäisille proteiineille valmistetaan useimmiten soijasta, herneestä, riisistä ja hampusta. Proteiinijauhojen lisäksi saatavilla on myös juomia sekä proteiinipatukoita. Suomessa myytävistä tuotteista kattava lista täällä. |
LUE LISÄÄ
- Onko kasvi- ja eläinproteiinien välillä eroja?
- 7 syytä, miksi kuluttajat valitsevat kasviproteiineja, klikkaa tänne.