www.kasviproteiini.fi
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys
2.10.2017

Halvalla syömisen salaisuus on suunnitelmallisuus,
​mutta myös raaka-aineiden hinnoissa on eroja

Katso Halparuokalaiset-hittikampanjan vetäjän vinkit
​ja kaksi reseptiä uudesta kirjasta; annoshinnat 35 ja 65 senttiä.
PictureHyvinvointikouluttaja Essi Määttä.
Sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteista löytyy edullisia ja kalliita premium-tuotteita, ja monia vaihtoehtoja siltä väliltä. Jos tavoitteena on syödä mahdollisimman edullisesti, tietyt kasvikunnan proteiinilähteet ovat yksi keino säästää euroja.

Tärkein tapa pienentää ruokalaskua on kuitenkin hävikin vähentäminen. Siinä onnistumisessa tärkein asia on suunnitelmallisuus. 
”Suurin rahareikä on siinä, että ruokailua ei suunnitella, syödään joka päivä mitä mieli tekee. Kauppaan mennään nälkäisenä eikä mietitä etukäteen. Myös päivittäistä lounasravintolassa ruokailua kannattaa miettiä, siitä tulee vuodessa yli 2000 euron lasku”, arvioi hyvinvointikouluttaja Essi Määttä.

Määttä ja kollegansa Sari Rito alkoivat pohtia ruuanlaiton kustannuksia, kun Määtän asiakas kyseli ideoita edullisista ja terveellisistä resepteistä. He perustivat teeman ympärille Facebook-kampanjan, joka sai valtavan suosion. Jotkut osallistujista tulivat mukaan aidosta rahapulasta, osalle ekologinen kuluttaminen oli tärkeää. Kaikkia kiinnosti ajatus siitä, että kokkailuun ei suhtauduta leväperäisesti. Nyt Määttä ja Rito ovat kirjoittaneet kirjan aiheesta.

”Palkokasvit kelpaavat nyt miehellenikin”
Kasvipohjaiset proteiinilähteet ovat tulleet tutuiksi myös Määtälle itselleen projektin aikana. Vielä pari vuotta sitten hän ei juuri käyttänyt esimerkiksi palkokasveja, mutta nyt niistä on tullut tärkeä osa ruokalistaa. Myös Määtän miehen suhtautuminen on muuttunut, kun reseptit ovat parantuneet ja monipuolistuneet.

Kasviproteiinin lähteet, kuten erilaiset pavut ja linssit, ovat monelle hankalia siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole käsitystä, miten niitä tulisi valmistaa. Määtän valmennuksissa jaetaan usein samanlaisia kokemuksia. Ratkaisu on yksinkertaisesti alkaa kokeilla.
”Kannattaa esimerkiksi vaihtaa jauhelihakastike tomaattipohjaiseen linssikastikkeeseen, lasagnessa liha papuihin ja wokissa kokeilla kanan tilalla jotain kasvista”, Määttä neuvoo. Tällöin voi pitää vanhat suosikkiruokansa ja saada niihin paitsi vaihtelua, myös tiputtaa annoksen hintaa.

Suosikkina linssit
Kasviproteiineilla on tärkeä rooli myös Määtän hiljattain julkaistussa kirjassa ”Hyvää ja halpaa”. Kirjassa on reseptejä ja ideoita sekä eläin- että kasvipohjaisiin ruokiin, mutta halvimmat reseptit ovat kasvisruokia.

Määtän mielestä parhaita edullisia kasviproteiinin lähteitä ovat pavut, soija, herneet ja linssit. ”Näistä linssi on helpoin. Siinä on myös hyvä maku ja suutuntuma”, hän kertoo.

​Linssejä voi ostaa joko esikäsiteltyinä, jolloin ne voi vain heittää ruuan sekaan. Yksi purkki linssejä maksaa tyypillisesti noin euron. Hinta tippuu huomattavasti, jos on valmis odottamaan noin 15 minuutin linssien vaatiman keittoajan. Tällöin yhden annoksen hinta lasketaan senteissä.

Määttä ei ole kasvissyöjä, mutta hän syö kasvispainotteisesti. ”En käytä maitotuotteita, kalaa ja kananmunia kyllä”, hän kertoo. Hänen tyypillinen oma ruoka-annoksensa sisältää proteiinilähteiden osalta esimerkiksi linssejä ja kalaa, lisukkeina nautitaan erilaisia kasviksia.

​Kokeile Hyvää ja halpaa -kirjan kasviproteiinireseptejä


Picture
MEHUKKAAT PUNAJUURIPIHVIT
4 annosta. Annoshinta 0,35 e.
 
1 pkt kikherneitä
3 punajuurta
2 kananmunaa
1 tl timjamia
1 tl suolaa
Mustapippuria
 
Kuori ja raasta punajuuret raastinraudalla. Valuta ylimääräinen vesi pois kikherneistä ja hienonna sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon punajuuriraaste, kananmunat sekä mausteet ja jatka sekoittamista kunnes seos on mahdollisimman sileä. Muotoile lusikalla massasta pihvin muotoisia ja paista paistinpannulla. Pihvit sopivat hyvin tarjoiltavaksi hampurilaisen välissä tai vaikkapa perunamuusin tai riisin kera.


Picture
AURINKOINEN KASVISLASAGNE
6 annosta. Annoshinta 0,65 e.


1 iso kesäkurpitsa
4 porkkanaa
1 sipuli
0,5 dl hernerouhetta
1 tlk esikypsennettyjä papuja tai linssejä
1 prk tomaattimurskaa 
1 dl juustoraastetta 
mausta suolalla ja pippurilla 
 
Leikkaa kesäkurpitsat ja porkkanat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Keitä hernerouhe kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Hienonna sipuli ja lisää se pannulle ja kuullota. Lisää pavut pannulle ja paista noin 5 minuuttia. 
Kaada tomaattimurska ja keitetty hernerouhe pannulle, mausta seos pippurilla ja suolalla. Hauduta muutama minuutti. Sekoita tasaiseksi. 
Annostele lasagnevuoan pohjalle ohut kerros papu-hernerouhekastiketta. Lado kesäkurpitsa ja porkkanaviipaleet kastikkeen päälle vieri viereen lasagnen tapaan. Toista kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee kesäkurpitsaa sekä porkkanaa. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista. 

LUE MYÖS
  • Viisi tapaa käyttää kasviproteiineja
  • Terveellisimmät kasviproteiinit
  • Helpot kasviproteiinit
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys