www.kasviproteiini.fi
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys


Kasviproteiinit ja aminohapot

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat sekä suoja- että energiaravintoaineita. Proteiineissa on 20 erilaista aminohappoa, joista yhdeksän on välttämättömiä eli ne tarvitaan ravinnosta, loput 11 voidaan rakentaa elimistössä hiiltä ja typpeä sisältävistä yhdisteistä tai muodostaa välttämättömistä aminohapoista.

Ruoasta tarvittavat aminohapot ovat histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Kaikki edelliset löytyvät sekä eläin- että kasvikunnan tuotteista. Eläinperäiset proteiinit (maito, liha, kala, kananmuna) ovat monipuolisempia, sillä yksittäisestä lähteestä löytyvät kaikki välttämättömät aminohapot. Kasviproteiineista puuttuu yleensä vähintään yksi välttämätön aminohappo. Tästä syystä tiukkaa vegaaniruokavaliota noudattavan on huolehdittava, että ei syö liian yksipuolisesti. Jos ruokavalioon kuuluu yksi tai useampi eläinkunnan proteiinilähde, tarvetta aminohappojen tarkkailuun ei ole.

Kasviproteiinien yhdistely on kuitenkin niin helppoa, että sen voi opetella vaikkei varsinaista terveydellistä syytä siihen olisikaan. Lue lisää täältä.

Lähteet:
Duodecim terveyskirjasto
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Ruokatieto

kasviproteiini.fi


Mitä kasviproteiinit ovat?
Näin löydät sinulle sopivat kasviproteiinit
Vinkit

Ota yhteyttä


  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys