www.kasviproteiini.fi
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys
4.8.2015

Maku edellä

Alex Nieminen haluaa valmistaa ensisijaisesti hyvää ruokaa.
Kasviproteiinit sujahtavat kattilaan ilman suurempaa miettimistä.
PictureAlex Nieminen on media-alan yrittäjä, dj ja isä. Hän on itseoppinut kokki, jolla on 25 vuoden kokemus kasvisruoasta.
Alex Niemisen ruokaprioriteetit kuulostavat tutuilta: hän haluaa kokata hyvää ruokaa, mutta hänellä ei ole päivittäin aikaa viettää tuntikausia keittiössä. Kysyimme kasviskeittokirjan keväällä julkaisseelta Niemiseltä vinkkejä kasviproteiinien käytöstä.  

”Ehdoton suosikkini ovat tuoreet kotimaiset herneet. Niihin liittyy tietysti lapsuusmuistoja ja ne ovat raikkaita maultaan. Ei sen parempaa kasviproteiinin lähdettä olekaan”, Nieminen kehuu. Ja mikä parasta, herneet toimivat hyvin myös pakasteena, joten niitä voi hyödyntää ympäri vuoden. ”Pakasteherneitä käyttämällä ei menetä juuri mitään”, hän lisää. Yksi Niemisen suosikkiresepti herneistä on minttuhernerisotto; raikas kesäinen ruoka, kermainen mutta kevyt.

Kotimaisten herneiden lisäksi Alex Niemisen keittiöstä löytyy usein myös kikherneitä. ”Käytän niitä salaatteihin, tahnoihin, keittoihin – mihin vain”, hän luettelee. Kikherneitä voi ostaa käyttövalmiina, jolloin kokkaaminen on todella nopeaa. Niemisen supernopea illallinen pitkän työpäivän jälkeen voi olla salaatti, jota varten tarvitaan kaupasta valmiit salaattiainekset ja kikherneet, kotoa balsamicoa ja muita mausteita. Ateria valmistuu viidessä minuutissa.

PicturePunaiset linssit ovat helppokäyttöisiä.
PUNAISIA LINSSEJÄ ALOITTELIJALLE
Monet pyrkivät syömään kasvispainotteisesti ja kasvattamaan kasvisten osuutta ruokavaliossaan. Monesti ruoanlaittotaidot kuitenkin kohdistuvat ensisijaisesti liha- ja kalaruoan valmistamiseen ja kasvispohjaisten raaka-aineiden tuntemus voi olla huono. Alex Niemisen mukaan punaiset linssit ovat erinomainen raaka-aine kotikokille, joka vasta aloittelee kasvisten käyttöä. ”Ne kypsyvät nopeasti ja niitä voi lisätä melkein mihin vain. Linssejä voi kokeilla vaikka minestrokeitossa pastan tilalla. Se muuttaa koko keiton olemuksen”, hän ehdottaa.


SUOMALAISET VASTA OPETTELEVAT KASVISTEN KÄYTTÖÄ
Jos kasvisten monipuolinen käyttö ruoanlaitossa ei onnistu heti ensiyrittämällä, ei ole syytä huoleen. Nieminen ymmärtää ilmiötä historialla ja totutuilla käytännöillä; Suomessa myös ammattikokit ovat saaneet oppinsa ranskalaistyyppisestä keittiöstä, jossa kasviksia käytetään pääasiassa vain lisukkeina. Meillä ei ole osaamista kasvisten käytöstä ja reseptiikkamme on ollut pitkään lihapainotteista, hän toteaa. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut ja kiinnostus kasvisten käyttöön on kasvanut. Nieminen arvioikin, että jo pelkästään globaaleista syistä tulevaisuudessa ruokavalio muuttuu yhä enemmän kasvispainotteiseksi. Muutos kuitenkin tapahtuu ilman, että on tarvetta määrittää ketään kasvissyöjiksi tai jonkun muun ismin kannattajaksi.

RESEPTEJÄ, JOITA TODELLA KÄYTÄT
Alex Nieminen julkaisi Riikka Sukulan kanssa keväällä keittokirjan nimeltä Vege!. Kirjaan on koottu helppoja reseptejä, joiden raaka-aineet löytyvät lähikaupasta ja joiden käyttämiseen on mahdollisimman matala kynnys.

”Monesti keittokirjoista löytyy vain 1-2 reseptiä, joita tosiasiassa aletaan käyttää”, Nieminen kertoo. Palautteen perusteella Vege! on onnistunut paremmin, sillä kiitosta on tullut juuri siitä, että reseptit otetaan käyttöön eivätkä ne jää pelkästään ihastelun kohteeksi.
Picture
14 UUTTA RESEPTIÄ NETISSÄ
Vegeblogi-sivustolla julkaistaan 3.8. alkaen kahden viikon ajan päivittäin uusi Alex Niemisen ja Riikka Sukulan resepti. 
Picture
Tuore herne on yksi Alex Niemisen suosikkikasviproteiineista.

OPI LISÄÄ KASVIPROTEIINEISTA

KUUSI HELPPOA TAPAA KÄYTTÄÄ KASVIPROTEIINEJA.
Lue vinkit täältä.

MITÄ OVAT KASVIPROTEIININ LÄHTEET?  Lue lisää täältä.

PALKOKASVEJA LAUTASELLE ILMAN VATSAONGELMIA.
Lue vinkit täältä.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Tervetuloa
  • Kasviproteiinit
  • Vinkit
  • Usein kysyttyä
  • Yhteys